ОТВОРЕНИ ЗА САВРЕМЕНЕ ПРОБЛЕМЕ ЧОВЕКА
23.08.2012

Градска општина Палилула остварује добру сарадњу са Православном Епархијом Нишком, оценили су у веома садржајном разговору Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Др Јован и председник Градске општине Палилула Бобан Џунић. Овај пријем за председника општине Палилула у Епископској резиденцији, био је повод међусобног упознавања предстојатеља Цркве Христове у граду Нишу и новоизабраног председника општине. Размењене су информације о активностима ове организације локалне самоуправе Града Ниша и програму обележавања крсне славе општине - “САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА“.

“Бити човек у знаку крста је најтеже. Вратити се себи и човечности на јеванђелски начин, делити невољу и сиромаштво са својим народом јесте наш скромни допринос прослављању јубилеја 2013-те године, не само у годинама које нам предстоје, већ целога свога живота. Сви планови и програми, све одлуке и акције биће испуњени ако смо испуњени Христом и Његовом радошћу и миром- рекао је Епископ нишки Господин Др Јован. Тако ће наше црквено сведочење и наша мисија у савременом свету бити аутентична и плодоносна. Наше настојање није да покажемо савременост Православља и њене мисије, него управо то да наш живот буде увек исправан, то јест прaвославан у очима Божијим. Самим тим ставом ми смо већ отворени за савремене проблеме човека.“

Посети Преосвећеног Епископа нишког Господина Др Јована предходио је обилазак Цркве Св.Петка (у изградњи) коју су на локацији у парку, преко пута Главне железничке станице, обишли председник општине Бобан Џунић, председник Скупштине општине Палилула, Милош Стојковић и протојереј Иван Станковић.

За све верне (према последњем попису преко 90% житеља општине Палилула) ово је велики чин јер добијају дом Господњи и место својих молитвених сусретања, а за сам Град значи исписивање нове историје Бубња и нашега царскога града - рекао је овим поводом протојереј Иван Станковић. Са градом је крајем прошле године потписан Уговор о заједничкој изградњи овог храма, где се Град обавезао да да земљиште а Црква да обезбеди средства за изградњу. По изградњи спољашњих габарита храма, Град ће земљиште поклонити епархији Нишкој. Предвиђена динамика радова је да се до краја ове календарске године храм стави под куполу (кров), а да се до лета наредне године стави у пуну литургијску функцију.

По речима председника Џунића, општина Палилула у складу са могућностима финансијски подржава одређене инвестиционе и програмске активности Цркве. У протекле годину дана, за ове намене издвојено је око 400.хиљаде динара. На градском подручју општине Палилула налазе се  четири православна храма;  Црква Св. Николе, Црква Воздвижење Часног Крста на Новом гробљу, Црква Св. Саве на Хиландарском метоху, Црква Сошествија Св.Духа, КПД, павиљон Ц, а пети храм, Црква Св. Петке је у изградњи. На приградском и сеоском подручју општине Палилула налазе се: Црква Св.Tројице у Габровцу, Црква Св. Јеремије у Вукманову, Црква Св. Димитрија у Бербатову, Црква Св. Лазара у Горњем Власу, Црква Св. Недеље у Паси Пољани, Црква Св. Илије у Чокоту, Црква Успења Пресвете Богородице - Велике Госпојине у Међурову. Крајем 1999. године на Хиландарски метох у Делијском вису је пресељена призренска Богословија.
(Текст и фотографије Д.Видојковић) 

Сервис: Медијска еколошка мрежа Србије- ЕКОполис
Фотографије